Nieuwsarchief

1ste Rechtsbijstandsverzekering voor Zzp'ers

29-11-2012

Het is een primeur, volgens de betrokkenen: een aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering voor eenmansbedrijven. "Ook Zzp’ers zijn vaak verkeerd, of oververzekerd.”

Het initiatief voor het nieuwe product komt van verzekeraar Markel International en volmachtbedrijf Voogd & Voogd. Belangenvereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) biedt ondersteuning, zoals bij het verder bekend maken van de verzekering.

Volgens de initiatiefnemers heeft de helft van de Zzp’ers een aansprakelijkheidsverzekering voor beroepsrisico’s (immateriële schade) of bedrijfsrisico’s (letsel of materiële schade). Voor rechtsbijstand ligt die verhouding op een derde.

Zelfstandigen kennen genoeg financiële risico’s, maar er bestaan "niet of nauwelijks” verzekeringen als deze die aansluiten bij de wensen van Zzp’ers, vindt PZO-voorzitter Esther Raats-Coster.

Het juiste spoor

De nieuwe polis integreert vijf verzekeringen, waaruit een zelfstandige al dan niet in overleg met PZO, een keuze kan maken. "We proberen Zzp'ers op het juiste spoor te zetten”, zegt Raats-Coster.

Veel zzp'ers zijn verzekerd voor rechtsbijstand, maar daar zitten vaak allerlei onderdelen bij, zoals arbeidsrecht, waar je als zelfstandige nooit gebruik van zult maken.”

De nieuwe verzekering richt zich in eerste instantie op kenniswerkers. "Daarna willen we dit uitrollen naar andere sectoren zoals de bouw, de zorg en ambachtslieden.”

Raats-Coster drukt eenpitters op het hart om sowieso ieder jaar een financiële analyse te maken "en te controleren of je verzekeringen nog wel passen bij de activiteiten van het komende jaar”.

Het gaat bij de nieuwe verzekering volgens haar om "een acceptabele tussenweg”, tot het moment dat zelfstandigen door beleidsmakers worden erkend als aparte pijler in het economische verkeer.

Rondjes in vierkantjes

Volgens de PZO-voorzitter wordt er momenteel op zzp-gebied getracht "rondjes in vierkantjes te stoppen”.

"Als een kleuter begrijpt dat een rondje in een rondje moet, en een vierkantje in een vierkantje, dan zijn we in Nederland onmogelijk bezig”, stelt de PZO-voorzitter. ‘Je bent hier óf werkgever, óf werknemer. De zzp’er past niet in dat model.”

"Dat lukt alleen met veel krachttermen, maar dat is uiteindelijk voor niemand acceptabel.”

Bron: Nuzakelijk

 


Naar het nieuwsoverzicht


Nieuwsarchief

In het nieuwsarchief kunt u de minder actuele nieuwsberichten inzien.

Terug naar actuele nieuwsberichten