Actueel nieuws

Zzp'er met wisselend inkomen? Pas je voorlopige aanslag aan!

13-01-2019 Bij zoín 360.000 zzpíers valt in deze periode de voorlopige aanslag inkomstenbelasting op de deurmat. 89,8% van hen zal in 2019 op basis van de voorlopige aanslag maandelijks belasting moeten betalen. Ben jij zzp'er en verwacht je aanzienlijk meer of minder te gaan verdienen in 2019? Dan kan dat gevolgen hebben voor de hoogte van je voorlopige aanslag. Geef daarom je geschatte inkomen door aan de Belastingdienst. Dit kan ook gedurende het jaar. Zo kom je bij de aangifte inkomstenbelasting over 2019 niet voor verrassingen te staan. Je kunt wijzigingen doorgeven via belastingdienst.nl/voorlopige_aanslag.

Als zzpíer met een wisselend inkomen verandert je financiŽle situatie continu. Grote verschillen in jaarinkomsten hebben invloed op wat jij aan belasting moet betalen of terugkrijgt. Daarom is het belangrijk om regelmatig te schatten of je inkomen erg toe- of afneemt. Is dit het geval, dan raadt de Belastingdienst aan dit tussentijds aan te passen in je voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je grote bedragen moet terugbetalen of maandelijks te weinig terugkrijgt als je veel aftrekposten hebt.


Veel zorgen onder zzp'ers 


Tweederde van de zzpíers heeft een wisselend inkomen, blijkt uit het onderzoek ĎFinanciŽle veerkracht van zzpíers bij een fluctuerend inkomení van Wijzer in geldzaken (1.233 respondenten, mei 2018). Dit wisselende inkomen maakt 22% van hen onzeker over hun financiŽle situatie. Om deze onzekerheid te beperken moedigt de Belastingdienst zzpíers aan wijzigingen in het inkomen tijdig en regelmatig door te geven.  


Andere veranderingen persoonlijke situatie


Niet alleen een verandering in het inkomen heeft invloed op de hoogte van de voorlopige aanslag. Ook veranderingen zoals het krijgen van een kind of een echtscheiding zijn van invloed. Heb je een voorlopige aanslag? Dan is het verstandig veranderingen in je persoonlijke, financiŽle situatie aan te passen in je voorlopige aanslag. Zo beperk je de kans dat je gedurende het jaar te weinig betaalt en bij de aangifte inkomstenbelasting moet bijbetalen.


Bron; Stichting ZZP Nederland


Naar het nieuwsoverzicht