Nieuwsarchief

Vaste zzp'er is ook een ondernemer

19-04-2014  Dat een zzp’er langere tijd voor maar een opdrachtgever werkt, hoeft niet te betekenen dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap. Dat stelt zzp-organisatie Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO).

"Het werken voor één opdrachtgever of het werken via een bemiddelaar is niet van doorslaggevende betekenis, maar één van de aspecten die wordt meegewogen in het ondernemerschapsvraagstuk", aldus PZO in een verklaring. 

De Tweede Kamer vergadert aankomende week over de positie van zzp’ers in de zorg en het onderwijs. Veel zzp’ers komen bij hun oude werkgever terecht als freelancer na eerder te zijn ontslagen.Maar hun nieuwe werk is vaak min of meer hetzelfde als wat ze eerder deden. De vraag is of in zulke gevallen een VAR-verklaring zou moeten worden afgegeven. De Belastingdienst heeft inmiddels al talloze VAR-verklaringen ingetrokken. "Onterecht”, zo meent PZO. "PZO levert Kamerleden uitgebreide input zodat zij beslagen ten ijs kunnen komen in het debat ten behoeve van de positie van bewuste bonafide zzp’ers."

Schijnzelfstandigen

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher dinsdag dat het kabinet schijnzelfstandigheid "met kracht wil aanpakken". Voor zzp'ers die door deze aanpak geen winst uit onderneming ontvangen maar die wel zelfstandig willen blijven werken, wil het kabinet "maatwerkoplossing​en" bieden.

Bron: www.NUzakelijk.nl

Naar het nieuwsoverzicht


Nieuwsarchief

In het nieuwsarchief kunt u de minder actuele nieuwsberichten inzien.

Terug naar actuele nieuwsberichten