Nieuwsarchief

Zzp-pensioenfonds start per 2015

20-05-2014  Zzp'ers kunnen vanaf begin 2015 via een eigen pensioenregeling sparen voor hun oude dag.

De betrokken partijen Zelfstandigen Bouw, Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen en PZO-ZZP zijn daarover in gesprek met aan aantal pensioenuitvoerders. De gesprekken zijn vergevorderd. Binnen een aantal weken maken de zzp-organisaties bekend met welke uitvoerder ze gaan samenwerken. De partijen zijn op zoek naar een pensioenuitvoerder die de administratie- en beleggingskosten zo laag mogelijk kan houden. Zo hopen de belangenbehartigers de prijs laag te houden. "Het moet voor iedere zzp'er zeer aantrekkelijk zijn om zelfs bij een geringe pensioeninleg in het fonds te stappen", vinden de organisaties.

Vrijheid

Tegelijkertijd moeten zzp'ers van het fonds de vrijheid krijgen om zelf te kiezen hoeveel pensioengeld ze willen inleggen."Een zzp'er bepaalt zelf of hij deelneemt. Hij hoeft ook geen vast bedrag in te leggen. Zijn inkomsten kunnen immers ook van jaar tot jaar verschillen", laten de organisaties in een gezamenlijke verklaring weten. Verder kunnen deelnemers zelf bepalen of ze een uitkering voor tien, vijftien of twintig jaar willen. Daarnaast kunnen ze bij langdurige arbeidsongeschiktheid een deel van het opgebouwde pensioenbedrag al gebruiken.De belangenorganisaties werden het begin dit jaar met het kabinet eens over een collectieve pensioenregeling voor zzp'ers. Daarna mochten de partijen het plan verder uitwerken.

BrightNL

Ondertussen wordt ook gewerkt aan een ander initiatief. Afgelopen week werd bekend dat pensioeninstelling BrightNL via crowdfunding 300.000 euro heeft opgehaald voor een pensioenfonds. Als de Autoriteit FinanciŽle Markten een vergunning verleent, zou het fonds voor zelfstandigen in oktober van start kunnen gaan.


Naar het nieuwsoverzicht


Nieuwsarchief

In het nieuwsarchief kunt u de minder actuele nieuwsberichten inzien.

Terug naar actuele nieuwsberichten