Nieuwsarchief

Stem Europese regels zzp'ers meer op elkaar af

20-05-201  De wet- en regelgeving voor zzp’ers loopt in Europa nog te veel uiteen en zou meer op elkaar afgestemd moeten worden. Dat zeggen de voorzitters van de zzp-belangenorganisaties PZO-ZZP, ZZP Nederland en FNV Zelfstandigen tegen NUzakelijk in aanloop naar de EU-verkiezingen die op 22 mei plaatsvinden.

"De lobby voor zzp’ers in Europees verband moet bestendigd worden", vindt Esther Raats-Coster van PZO-ZZP. "Europese wetgeving zou meer ondernemersproof gemaakt moeten worden." De opmars van de zzp’er is niet alleen een Nederlands verschijnsel, in alle Europese landen stijgt het aantal zelfstandigen. "Er is wel toenemende aandacht voor zzp'ers, maar geen consistent beleid", concludeert Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen. "Er moet een Europese richtlijn komen voor ondernemerschap zonder personeel", stelt ook Maarten Post van ZZP Nederland vast. "Als dat meer in evenwicht gebracht wordt is dat voor alle landen goed."

EFIP

Op Europees niveau worden zzp'ers bijvoorbeeld vertegenwoordigd door de internationale belangenorganisatie EFIP (European Forum for Independant Professionals). Deze zou graag zien dat het volgende Europese Parlement een vertegenwoordiger van zzp’ers aanstelt om "de behoeften te vervullen van de snelst groeiende sector op de Europese arbeidsmarkt". "Europa doet al veel voor zzp’ers”, zegt Raats-Coster van PZO. "Zo wordt het voor zzp’ers mogelijk gemaakt mee te dingen in Europese aanbestedingen. Ook komen de kosten voor internationale telefonie steeds lager te liggen." "Moderne technieken maken ook internationaal ondernemen voor zzp’ers makkelijker, zeker in de cloud zie je samenwerkingsvormen ontstaan. Voor bijvoorbeeld webwinkeliers of ict-ontwikkelaars is internationaal actief zijn eenvoudig."

Coöperaties

Ook Maarten Post van ZZP Nederland wijst op de mogelijkheden van het inschrijven op aanbestedingen. "Maar zzp’ers zijn natuurlijk vaak te klein om deze voor zichzelf op te eisen. Daarom zien we steeds meer zelfstandigen die zich verenigen in coöperaties, zodat ze als groep kunnen opereren om mee te dingen in aanbestedingen." "Of zzp’ers ook internationaal ondernemen hangt sterk af van de sector waarin ze zich bevinden. In de handel en diensten liggen vooral veel kansen in het buitenland", aldus Post.

"Europese samenwerking biedt veel mogelijkheden. Daar zit duidelijk een meerwaarde in. Bovendien kunnen we leren van elkaars fouten." Henk Wesselo van FNV Zelfstandigen ziet ook meer aandacht voor aanbestedingsregels. "Er zit wel beweging in, maar opdrachten zijn toch nog vaak moeilijk toegankelijk voor zzp’ers en kleine ondernemers. Zelfstandigen zoeken daarbij naar nieuwe tijdelijke samenwerkingsvormen, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Hier ligt ook een taak voor voorlichting, niet alleen aan de zelfstandigen maar zeker ook aan opdrachtgevers.”

Opleidingssubsidies

Een duidelijk verbeterpunt vormt de toegang tot opleidingssubsidies. "Die is nog heel erg gericht op de klassieke werknemers", aldus Wesselo. "Op het gebied van subsidies voor scholing en opleiding moet contractonafhankelijker gedacht worden. Er zijn wel initiatiefjes, maar nog niet voldoende.”Onlangs werd bekend dat aan ruim zeshonderd Nederlandse zzp’ers de eerste opleidingssubsidie uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) kregen uitgekeerd door het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds zzp (OOZZP) voor opleidingskosten die in 2011 en 2012 zijn gemaakt. Voor 2014 zijn er vooralsnog echter geen subsidiegelden voor zzp’ers beschikbaar.

"De wet- en regelgeving met betrekking tot O&O-fondsen is nog onvoldoende geborgd", zegt Raats-Coster daarover. "En dat terwijl zzp’ers zich voortdurend zouden moeten blijven bijscholen. Subsidie moet makkelijker toegankelijker worden."


Naar het nieuwsoverzicht


Nieuwsarchief

In het nieuwsarchief kunt u de minder actuele nieuwsberichten inzien.

Terug naar actuele nieuwsberichten