Nieuwsarchief

Tarieven zzp'ers groeien naar elkaar toe

02- 07-2014  Dat concludeert ondernemersplatform voor zzp'ers Hoofdkraan.nl op basis van eigen onderzoek over freelancerarieven. De best betaalde zelfstandigen in 2013 zijn dit jaar volgens het onderzoek ruim een vijfde minder gaan verdienen. Degenen die met minder dan 45 euro per uur een laag tarief hanteerden, zagen hun uurloon juist stijgen. Het marktgemiddelde ligt op 45 euro per uur. Zelfstandigen binnen de branche marketing zagen hun uurloon het hardst achteruitgaan. Zij vragen dit jaar 21 procent minder dan in 2013. "Het onderscheid wordt gemaakt op kwaliteit en flexibiliteit. De prijs is een gegeven", zegt Floor Poot, directeur van hoofdkraan.nl. In Nederland werken zo'n achthonderdduizend mensen als zelfstandige, volgens het ondernemersplatform komen daar ieder jaar zo'n veertigduizend zzp'ers bij.

Verschillen

Per beroep zijn er nog wel verschillende tarieven die worden gefactureerd. Docenten, fotografen en office managers rekenden het afgelopen jaar een tarief van boven de 60 euro per uur en zijn daarmee de best betaalde freelancers. Secretaresses, salarisadministrateurs en vertalers zitten met een gemiddelde uurprijs van 35 euro een stuk lager.

Ook per provincie zijn er verschillen. Zo zijn zzp'ers uit Gelderland volgens Hoofdkraan.nl het duurst met een gemiddeld uurtarief van 49 euro.  De goedkoopste zzp'ers zijn te vinden in Flevoland. De gemiddelde factuurprijs is met 31 euro per uur het laagste van het land, de daling ten opzichte van vorig jaar is daar een derde.

Utrecht

Op grootstedelijk niveau ben je bij het inhuren van een freelancer het duurst uit in Utrecht. In de Domstad wordt gemiddeld 50 euro per uur gerekend. Rotterdam en Amsterdam volgen met respectievelijk 49 en 48 euro per uur. Den Haag is met 41 euro de goedkoopste van de vier en zit daarmee zelfs onder het marktgemiddelde.

 

Bron: www.Nuzakelijk.nl


Naar het nieuwsoverzicht


Nieuwsarchief

In het nieuwsarchief kunt u de minder actuele nieuwsberichten inzien.

Terug naar actuele nieuwsberichten