Nieuwsarchief

Nibud: ook zzp'ers moeten aanvullend pensioen opbouwen


04-10-2018 Daarvoor pleit het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De maatregel zou ook voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) moeten gaan gelden.

Het Nibud voorziet in de toekomst een groeiende groep gepensioneerden die moeite heeft met rondkomen. Het instituut wijst erop dat het voor de consument moeilijk is om vooruit te kijken en geld voor later apart te zetten. 

FinanciŽn na pensioen
Verder blijkt volgens de instantie uit diverse onderzoeken dat veel mensen niet uit zichzelf actief aan de slag gaan met hun financiŽle situatie na pensionering. 

Op dit moment komt een derde van de gepensioneerden moeilijk rond, aldus het Nibud. Van de voormalig zelfstandigen komt 44 procent moeilijk rond. Bij mensen die een scheiding achter de rug hebben, ligt dit percentage nog hoger. 

Gepensioneerden met zorg
Het Nibud maakt zich verder zorgen over gepensioneerden die zorg nodig hebben. Met name de lage inkomens hebben weinig ruimte om zorguitgaven te betalen. Verder denkt het Nibud dat het verstandig is als iedere Nederlander om de vijf jaar inzicht en toelichting krijgt in zijn inkomsten en uitgaven na pensionering. 

Het pensioenadvies zou door werkgevers, pensioenfondsen en organisaties voor zelfstandigen, zoals de Kamer van Koophandel, mogelijk kunnen worden gemaakt.

Bron: ANP

.

 

Zzp'ers in de grote steden

De vier grote steden in Nederland tellen steeds meer eenpitters. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is er in tien jaar tijd meer dan verdubbeld naar 165.000. Dat concludeerde het CBS eind 2017. 

De groei van het aantal bedrijven waar meer dan een persoon werkzaam is, was het sterkst in Amsterdam. Hier was sprake van een toename met 10 procent.

Amsterdam telt sowieso veruit de meeste bedrijven. De stad is goed voor 95.400 ondernemingen. Rotterdam is de nummer twee met 46.200 bedrijven, gevolgd door Den Haag waar 40.400 bedrijven zijn gevestigd. Utrecht is goed voor 27.500 bedrijven.


Naar het nieuwsoverzicht


Nieuwsarchief

In het nieuwsarchief kunt u de minder actuele nieuwsberichten inzien.

Terug naar actuele nieuwsberichten