Nieuwsarchief

Belastingwijzigingen 2019, wat gebeurt er voor de zzp'ers?

19-12-2018  De Eerste Kamer heeft op 18 december 2018 ingestemd met ruim 60 belastingmaatregelen voor burgers en bedrijven. Sommige van deze maatregelen hebben rechtstreekse invloed op zzp'ers. Hieronder leest u over de maatregelen die het meeste effect hebben op ondernemers. De maatregelen zijn onderdeel van het pakket Belastingplan 2019. Een groot deel van de maatregelen gaat in per 1 januari 2019, net als een aantal belastingmaatregelen die al eerder zijn afgesproken. Het volledige overzicht van alle wijzigingen (incl. bedrijven) vindt u hier.

Laag btw-tarief van 6 naar 9%

De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% is erdoor.Dit betekent in de praktijk dat bijvoorbeeld boodschappen van € 100 in 2019 € 2,83 duurder worden. Maar er zijn voor ondernemers nog veel meer consequenties. De verhoging geldt voor alle producten en diensten met het lage btw-tarief, waaronder boeken, water, diensten van kappers en fietsenmakers bijvoorbeeld.

Het nieuwe tarief heeft invloed op:

  • de administratie;
  • de prijzen van goederen en diensten;
  • de facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang van 2018 naar 2019.  

Welke gevolgen een en ander voor ondernemers heeft, bijvoorbeeld hoe om te gaan met facturatie van een opdracht die in 2018 is begonnen en in 2019 eindigt, is hier te lezen. Hieronder is schematisch te zien welke gevolgen  de verhoging heeft.

https://www.bdo.nl/getmedia/63c945a3-450f-46a1-b978-bd6e06526ec7/BDO-VAT-2019-NL.JPG.aspx

  1. Er is alleen sprake van een vooruitbetaling als ook alle relevante elementen van de toekomstige levering of van de toekomstige dienst bekend zijn op het moment van de vooruitbetaling. De goederen of diensten moeten op het moment van de vooruitbetaling nauwkeurig zijn omschreven.
  2. Er geldt een factureringsplicht voor prestaties die verricht zijn aan andere ondernemers en rechtspersonen/niet-ondernemers. Ook geldt een factureringsplicht voor afstandsverkopen en  intracommunautaire leveringen. Indien de heffing van btw is verlegd geldt mogelijk dat de btw is verschuldigd op het moment dat de prestatie is verricht in plaats van het moment waarop de factuur is uitgereikt. Als de prestatie nog niet is verricht, is er nog geen factureringsplicht.  

    (Bovenstaand schema is afkomstig van de website BDO.nl) Bron; ZZP Nieuws

 
Naar het nieuwsoverzicht


Nieuwsarchief

In het nieuwsarchief kunt u de minder actuele nieuwsberichten inzien.

Terug naar actuele nieuwsberichten